BLVC plan steeds relevanter

BLVC plan steeds relevanter

4 september 2024

Wij krijgen steeds vaker een aanvraag voor het opstellen van een BLVC plan. Over het algemeen betreft dit grotere projecten in (binnen)stedelijk gebied. Een BLVC plan is niet altijd verplicht, maar kan wel een belangrijke ondersteuning zijn in het omgevingsmanagement. Doel is het minimaliseren van de impact en overlast. Een steeds grotere uitdaging omdat op veel plekken de ruimte wordt gedeeld met steeds meer bewoners, verkeersstromen, groenvoorzieningen en andere stakeholders.


Wat staat in een BLVC plan en waarom is het belangrijk

Een BLVC-plan (Bereikbaarheid, Leefbaarheid, Veiligheid en Communicatie) is een maatwerk document dat wordt opgesteld voor een specifieke bouwproject. Een BLVC plan is in een toenemend aantal gemeenten (zoals Amsterdam en Almere) indieningsvereiste bij de aanvraag omgevingsvergunning. Ook wanneer het geen vereiste is, is het opstellen ervan aan te raden! Zeker bij complexere projecten in (binnen)stedelijk gebied, waar bouwprojecten, veiligheid en leefbaarheid op gespannen voet met elkaar kunnen komen te staan.

Een BLVC plan bevat gedetailleerde maatregelen om de impact van het project op de omgeving te minimaliseren en de veiligheid en communicatie met betrokkenen te waarborgen. Steeds meer gemeenten hebben een overkoepelend BLVC beleid geformuleerd als omvattend kader voor de BLVC plannen die voor specifieke projecten worden opgesteld. Lees hier meer over BLVC als gemeentelijk beleid.

Steeds meer gemeenten stellen het BLVC plan verplicht bij de indiening omgevingsvergunning. Ook wanneer het geen vereiste is, is het opstellen ervan aan te raden!

BLVC plan opstellen



Het doel van een BLVC plan

Doel van een BLCV plan is het (bij voorkeur) voorkomen en goed managen van overlast en hinder. Dit kan door het nemen van preventieve maatregelen, door communicatie met alle betrokkenen en door het maken van afspraken met alle stakeholders en overheid.

Het plan omvat onder meer (maar niet uitsluitend!) het onderwerp Veiligheid en zal dan ook aansluiten op sloop- en bouwveiligheidsplannen die zijn opgesteld voor het project. Ook deze plannen betreffen de veiligheid in de omgeving van een bouwproject. Lees hier meer over wanneer een bouwveiligheidsplan verplicht is en wat daar in staat.

Een BLVC plan is veel breder opgesteld dan een bouwveiligheidsplan en ziet op álle aspecten die onder de noemer ‘omgevingsmanagement’ kunnen worden geschaard. Hieronder gaan we uitgebreider in op wat er precies in een BLVC-plan staat én waarom dit zo belangrijk is.


Onderdelen van een BLVC plan

Bereikbaarheid
Verkeersmanagement: Dit gedeelte beschrijft de maatregelen die worden genomen om de bereikbaarheid van de projectlocatie en de omliggende gebieden te waarborgen. Dit omvat onder andere omleidingsroutes, tijdelijke verkeerslichten, en parkeerregelingen.
Openbaar Vervoer: Plannen om de toegankelijkheid van openbaar vervoer tijdens de werkzaamheden te behouden of aan te passen.
Fietsers en Voetgangers: Maatregelen voor de veilige doorgang van fietsers en voetgangers, inclusief tijdelijke routes en signalering.

Leefbaarheid
Geluidshinder: Dit deel behandelt de manieren waarop geluidsniveaus worden beheerst, zoals het plaatsen van geluidsbarrières en het beperken van lawaaiige werkzaamheden tot bepaalde tijden van de dag.
Luchtkwaliteit en Stofbeheersing: Maatregelen om stof en andere verontreinigingen te verminderen, zoals waternevelsystemen of afdekking van materialen.
Omgevingshinder: Plannen voor het beperken van hinder voor omwonenden, zoals trillingen, lichtoverlast en de verstoring van de leefomgeving.

Veiligheid
Bouwplaatsveiligheid: Richtlijnen voor de inrichting van de bouwplaats, inclusief hekken, waarschuwingsborden, en beveiliging om onbevoegden buiten te houden.
Verkeersveiligheid: Maatregelen om de veiligheid van alle weggebruikers te garanderen, zoals duidelijke wegmarkeringen en het inzetten van verkeersregelaars.
Veiligheid voor Omwonenden: Bescherming van omwonenden tegen gevaren die voortkomen uit de bouwactiviteiten, zoals het voorkomen van instortingen, brandveiligheid, en evacuatieplannen.

Communicatie
Informatievoorziening: Het plan beschrijft hoe en wanneer informatie over het project wordt gedeeld met de omgeving. Dit kan via nieuwsbrieven, websites, of informatiebijeenkomsten.
Klachtenprocedure: Richtlijnen voor hoe bewoners en bedrijven klachten kunnen indienen en hoe deze worden afgehandeld.
Omgevingsmanager: De aanstelling van een omgevingsmanager of contactpersoon die fungeert als aanspreekpunt voor omwonenden en andere stakeholders.

Een BLVC plan bepert de negatieve impact van het bouwproject, waarborgt veiligheid en bereikbaarheid, verterkt communicatie met stakeholders en voorkomt vertragingen in het project

Wat is het belang van een BLVC plan

Beperking van negatieve impact door het minimaliseren van onverlast. Het BLVC-plan zorgt ervoor dat de overlast voor omwonenden, bedrijven en weggebruikers zoveel mogelijk wordt beperkt. Dit is cruciaal om de leefbaarheid in de omgeving te behouden tijdens de duur van het project.

Waarborgen van veiligheid: bescherming van mensen en gebouwen: Door veiligheid centraal te stellen, voorkomt het BLVC-plan ongevallen en schade aan eigendommen. Dit is belangrijk om de continuïteit van het project te waarborgen en de omgeving te beschermen.

Behouden van bereikbaarheid en voorkomen van verkeersopstoppingen. Het plan zorgt ervoor dat de bereikbaarheid van de omgeving zoveel mogelijk behouden blijft, waardoor verkeersopstoppingen en economische verstoringen worden verminderd.

Versterken van communicatie en betrokkenheid, door duidelijke communicatie en het aanbieden van klachtenprocedures kunnen omwonenden en andere betrokkenen hun zorgen uiten en voelen ze zich gehoord. Dit verhoogt het draagvlak voor het project en voorkomt escalatie van problemen.

Efficiënte Projectuitvoering doordat vertragingen worden voorkomen. Door risico’s op het gebied van bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid vooraf in kaart te brengen en aan te pakken, voorkomt het BLVC-plan dat het project vertraging oploopt door onverwachte problemen.


Neem contact op voor meer informatie

Wilt u meer informatie over het opstellen van een BLVC plan, of heeft u een meer algemene vraag op het gebied van bouwveiligheid? Neemt u dan contact met ons op! Als bouwkundig adviesbureau hebben wij brede expertise in huis. Bekijk hier een volledig overzicht van onze dienstverlening.

Onder meer stelden wij recent een BLVC plan Ontwerpfase op voor onderstaande projecten:
nieuwbouw appartementen in Amsterdam op verzoek van gedelegeerd opdrachtgever NEOO.
nieuwbouw schoolgebouw in Rotterdam op verzoek van bbn adviseurs.