Een BLVC plan als onderdeel gemeentelijk beleid

Een BLVC plan als onderdeel gemeentelijk beleid

5 september 2024

Een BLVC plan kan een belangrijk onderdeel zijn van gemeentelijk beleid, op het gebied van bouwen in stedelijk gebied. Op deze manier kan het onder meer als sturing dienen voor de individueel op te stellen BLVC plannen voor bouwprojecten.

BLVC (Bereikbaarheid, Leefbaarheid, Veiligheid en Communicatie) krijgt sowieso steeds meer aandacht in de bouwsector, hebben wij geconstateerd. Dit loopt in de pas met het steeds belangrijker wordende thema bouwveiligheid. Niet verwonderlijk; in druk stedelijk gebied staan bouwactiviteiten, veiligheid en leefbaarheid op steeds meer gespannen voet.

Een BLVC-plan als gemeentelijk beleidsdocument biedt een solide fundament voor de planning en uitvoering van bouw projecten. Het bevordert consistentie, ondersteunt gemeentelijke doelen, verhoogt transparantie en zorgt voor een proactieve aanpak van risicobeheersing. Bovendien biedt het een juridisch en organisatorisch kader dat de uitvoering van projecten efficiënter en veiliger maakt, terwijl het tegelijkertijd de belangen van de gemeenschap beschermt. Hierdoor wordt de leefbaarheid en veiligheid binnen de gemeente op de lange termijn gewaarborgd. Hieronder lichten wij al deze punten kort toe.

BLVC krijgt steeds meer aandacht in de bouwsector. Niet verwonderlijk, in druk stedelijk gebied staan bouwactiviteiten, veiligheid en leefbaarheid steeds meer op gespannen voet

Standaardisatie en consistentie

Uniformiteit in projecten: Door een BLVC-plan op te nemen als gemeentelijk beleidsdocument, zorgt de gemeente ervoor dat alle projecten binnen haar jurisdictie op een gestandaardiseerde manier worden aangepakt. Dit voorkomt dat elk project een ander ad-hoc beleid volgt en bevordert consistentie in hoe omgegaan wordt met bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid en communicatie.

Begeleiding voor projectontwikkelaars: Het geeft projectontwikkelaars een duidelijk kader waarbinnen ze moeten werken en communiceren. Dit maakt het gemakkelijker om aan gemeentelijke eisen te voldoen.

Richtlijn/kader voor aannemers: Het geeft in de uitvoeringsfase ook de aannemers een duidelijk kader waarbinnen ze moeten werken en communiceren.

Verankering gemeentelijke doelen

Bescherming van gemeentelijke belangen: Een BLVC-plan als beleidsdocument verankert gemeentelijke doelen op het gebied van duurzaamheid, veiligheid, en stedelijke ontwikkeling.

Sturing van ontwikkeling: De gemeente kan met een BLVC-plan actief sturen op de ontwikkeling binnen haar grondgebied, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat projecten de leefbaarheid in bepaalde wijken niet verslechteren en dat de veiligheid van burgers centraal staat.

Transparantie en draagvlak

Verhoogde transparantie: Door het BLVC-plan openbaar te maken als beleidsdocument, wordt de besluitvorming rondom bouwprojecten transparanter. Omwonenden en andere belanghebbenden hebben inzicht in de maatregelen die worden genomen om de impact op hun omgeving te minimaliseren.

Betere betrokkenheid: Het plan creëert een basis voor communicatie met de gemeenschap. Omwonenden en andere belanghebbenden begrijpen beter hoe projecten worden aangepakt, wat hun rechten zijn, en hoe ze kunnen deelnemen aan het proces.


BLVC plan opstellen

BLVC als onderdeel van het gemeentelijk beleid heeft grote voordelen, zowel voor omwonenden als voor projectontwikkelaars en aannemers

Proactieve risicobeheersing

Voorkomen van conflicten: Een BLVC-plan helpt bij het proactief identificeren en beheersen van risico’s op het gebied van bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid. Door potentiële problemen vroegtijdig te signaleren, kunnen kostbare vertragingen of conflicten tijdens de uitvoering van projecten worden voorkomen.

Efficiëntie in projectuitvoering: Door duidelijk te definiëren wat er van alle betrokken partijen wordt verwacht, vermindert het BLVC-plan de kans op misverstanden en vertragingen.

Juridische verankering

Handhavingskader: Een BLVC-plan als beleidsdocument biedt een juridisch kader voor handhaving. Als een projectontwikkelaar of aannemer zich niet aan de gestelde BLVC-maatregelen houdt, kan de gemeente hierop handhaven en eventueel sancties opleggen.

Duidelijkheid in vergunningen: Het opnemen van BLVC-eisen in de vergunningverlening zorgt ervoor dat alle projecten vanaf het begin voldoen aan vastgestelde normen en regels, wat juridische geschillen kan voorkomen.

Duidelijkheid in communicatie: Het opnemen van BLVC-eisen in de vergunningverlening zorgt ervoor dat alle projecten vanaf het begin duidelijk is wie de betrokken partijen/stakeholders zijn en op welke wijze en frequentie gecommuniceerd moet worden.

Ondersteuning bij crisisbeheersing

Voorbereiding op calamiteiten: Het BLVC-plan bevat vaak richtlijnen voor het omgaan met onverwachte gebeurtenissen, zoals tijdelijke aanpassingen van de infrastructuur, noodsituaties of onvoorziene vertragingen. Dit zorgt ervoor dat de gemeente en betrokken partijen snel en effectief kunnen reageren, hetgeen de veiligheid en het welzijn van burgers beschermt.

Flexibiliteit in beleid: Hoewel een BLVC-plan standaardprocedures biedt, kan het ook flexibiliteit inbouwen voor aanpassingen tijdens de uitvoering van een project. Dit is essentieel is bij crisisbeheersing.


Wilt u meer weten over BLVC of een BLVC plan laten opstellen?

Wij kunnen u van dienst zijn bij het opstellen van een BLVC plan. Wij hebben de expertise in huis om u nader te informeren over de BLVC elementen die gemoeid zijn bij uw (voorgenomen) bouwproject. Neemt u gerust contact met ons op, wij praten er graag met u over verder.

Bekijk hier een volledig overzicht van onze diensten!