Aanscherping MPG gaat voorlopig niet door

Aanscherping MPG gaat voorlopig niet door

9 oktober 2024

De MPG wordt voorlopig niet aangescherpt, meldde minister Mona Keijzer vorige week. De milieuprestatie-eis voor woningen en kantoren zou per 1 juli ’25 scherper worden gesteld om de verduurzaming in de bouwsector te versnellen.

Dit wordt nu heroverwegen vanwege mogelijke belemmeringen voor de woonopgave; aanscherping zou het snel realiseren van meer betaalbare woningen in de weg zitten. Minister Keijzer wil eerst precies wat het effect zou zijn op de betaalbaarheid van woningen.

Met het niet doorgaan van de aanscherping van de milieuprestatie-eisen gaat ook het voornemen niet door om de eisen van toepassing te laten zijn op gebouwen met andere gebruiksfuncties, zoals maatschappelijke functies (maatschappelijk vastgoed).
Het aanpassen van de onderliggende rekenregels gaat overigens wél door. De MPG is per 1 juli ‘25 niet meer op 11 maar op 19 milieueffecten gebaseerd, in lijn met de Europese categorieën (onder meer worden dan waterschaarste, landgebruik en fijnstof meegenomen).

De klimaatdoelstelling van de EU is een reductie van minstens 55% van de broeikasgassen in 2030.


MPG berekening laten maken

Wanneer u een MPG berekening wilt laten maken, of wanneer u op zoek bent naar meer informatie, dan kunt u contact met ons opnemen. Wij hebben de expertise in huis en vertellen er graag meer over!

Bekijk hier een volledig overzicht van onze diensten.


MPG berekening aanscherping