Kansen voor de bouw in duurzaamheid en digitalisering

Kansen voor de bouw in duurzaamheid en digitalisering

14 december 2024

Nils van der Waal: “Als ik mijn visie op komend jaar moet samenvatten, dan zeg ik: er liggen kansen voor de bouw in duurzaamheid en digitalisering. Er ligt een periode voor ons vol mooie ontwikkelingen; een transformatie waarbij innovaties in verduurzaming en digitalisering centraal staan. Het is aan ons om in samenwerking met onze partners die kansen te pakken.

In 2025 start Nils van der Waal zijn vijfde jaar als directeur van Bureau Bouwkunde. Het zijn zonder meer vier uitdagende jaren geweest. 2024 kenmerkte zich vooral door aanhoudende topdrukte, zowel bij de engineering als bij de bouwkundig adviseurs. Nils: “Ook voor komend jaar verwacht ik met ons team volop aan de bak te kunnen. Op onze lauweren rusten is er niet bij! Dat is niet erg, dat past ons ook niet.”


Wetgeving, economische ontwikkelingen en duurzaamheid

“Ik voorzie drie belangrijke trends die ons én onze sector in belangrijke mate zullen raken: de impact van veranderende wet- en regelgeving, de invloed van economische ontwikkelingen, en de blijvende focus op duurzaamheid. Wij hebben met ons team steeds de vinger aan de pols bij deze ontwikkelingen en zoeken steeds de vertaling naar onze dienstverlening. 

De bouwsector staat nooit stil. Op je lauweren rusten is er niet bij. Wij vertalen trends en ontwikkelingen steeds naar onze dienstverlening

Nils van der Waal: de bouw in 2025 wordt duurzaam, digitaal en kansrijk


Wetgeving en digitalisering: duwkracht voor verandering

Verduurzaming en circulariteit zijn terecht belangrijke thema’s, die ons nauw aan het hart liggen. De strengere eisen vanuit Europa, zoals de verplichting tot een bijna-energieneutrale bouw (BENG) voor vrijwel alle nieuwe gebouwen, zijn inmiddels verankerd in onze wetgeving.  Hoewel de verscherping van de MPG-eisen voorlopig is uitgesteld, wordt er gewerkt aan een bredere toepassing van de methodiek en de introductie van de nieuwe rekenmethoden zoals de A2-set. Dit dwingt ons als sector om materialen en processen met steeds meer zorgvuldigheid te kiezen. Binnen ons team hebben wij inmiddels meerdere mensen die deze berekeningen kunnen maken en die onze opdrachtgevers hierin al in een vroege fase van een bouwproject kunnen adviseren.

Een belangrijk aandachtspunt is de vereenvoudiging en versnelling van vergunningsprocedures. Ik vind dat er meer samenwerking moet komen tussen gemeenten, adviseurs en ontwikkelaars om deze processen transparanter en efficiënter te maken. Het uniformeren van regels en het inzetten van digitale tools kan hierbij een grote rol spelen.

Een belangrijk aandachtspunt is vereenvoudiging en versnelling van vergunningprocedures. Het uniformeren van regels en inzet van digitale tools kan hierbij helpen


Daarnaast wordt digitalisering een verplichting in plaats van een keuze. De Wkb, Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen, is volledig van kracht voor nieuwbouw en gevolgsklasse 1. Het gebruik van digitale tools ondersteunt bij het voldoen aan de strengere documentatie- en verificatie-eisen. De introductie van de Wkb was voor ons aanleiding om, al in 2023, te certificeren voor de BRL 5019 zodat wij als kwaliteitsborger ingezet kunnen worden. Door er dit jaar direct al mee aan de slag te zijn, kunnen we ervaringen opdoen voor als de Wkb ook van toepassing wordt op meer complexe projecten.


Samenwerking met ketenpartners

Wij moeten als bouwkundig bureau niet alleen investeren in kennis en technologie, maar ook in de samenwerking met ketenpartners. Projecten worden steeds complexer, en dat vraagt om nauwere samenwerking tussen alle betrokkenen – van opdrachtgever tot aannemer en van leverancier tot gebruiker. Ook hier is digitalisering een belangrijke factor, waarin bijvoorbeeld werken met BIM feitelijk een must is. De rol van de bouwkundige wordt steeds meer die van een regisseur: wij moeten het overzicht bewaren en zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Binnen de branche wordt het belang van gestandaardiseerd werken met digitale data, conform afspraken waar iedereen achter staat, steeds groter. 

De rol van de bouwkundige wordt steeds meer die van regisseur. Wij bewaren overzicht en zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op staan.


Markt in beweging: flexibiliteit als succesfactor

De bouwsector is gevoelig voor economische schommelingen. In 2025 is de markt deels hersteld van eerdere crises. Niettemin, de stijgende kosten van grondstoffen en stijgende personeelskosten blijven een uitdaging waar het gaat om economische haalbaarheid van projecten. Als bouwkundig bureau moeten we scherp blijven inspelen op deze dynamiek. We werken steeds vaker aan projecten waarbij economische haalbaarheid net zo belangrijk is als esthetiek of functionaliteit. Voor onze organisatie betekent dit dat we voortdurend efficiënt moeten werken. Standaardisering van onze werkmethodes en goed projectmanagement zijn daar een belangrijke onderdelen van.

Daarnaast investeren we voortdurend in de relatie met onze huidige en met nieuwe klanten. Het feit dat we goed werk afleveren is daarin uiteraard het meest belangrijk. De bouw is fluïde, continuïteit is nooit een garantie. Dit houdt ons steeds scherp; tevreden klanten vormen tenslotte de basis van ons bestaan .

Duurzaamheid in relaties is een must. Met onze klanten, waarvan we graag willen dat ze terug blijven komen, maar ook met onze medewerkers. We zijn een kennisorganisatie; persoonlijke ontwikkeling en voortdurend blijven leren heeft op de langere termijn toenemende meeropbrengst. Voor de continuïteit is het in ieder geval geweldig dat we in een tender van de TU Delft als winnaar uit de bus zijn gekomen; wij kijken uit naar een langdurig partnerschap met deze opdrachtgever!

Duurzaamheid is in samenwerking met partners een must. Maar ook in de relatie met onze medewerkers. Als kennisorganisatie zijn we een voortdurend lerende organisatie.


Duurzaamheid: impact maken met slimme keuzes

Duurzaamheid is in 2025 de norm. Van energiepositieve gebouwen, het gebruik van hernieuwbare en biobased materialen, tot circulariteit: dit alles vergt creativiteit en technische expertise. Onze taak als bouwkundig bureau is om deze innovaties te integreren zonder concessies te doen aan esthetiek, kostenbeheersing, of het voldoen aan wet- en regelgeving.

Daarin moeten we steeds alert zijn. Het is bijvoorbeeld lang niet altijd duidelijk hoe biobased materialen zich verhouden tot brandveiligheid. En of de huidige normen en voorschriften ook één op één van toepassing kunnen zijn op innovatieve nieuwe materialen en bouwmethoden. Er zijn zoveel stakeholders betrokken bij de huidige manier van bouwen, dat verander je niet zomaar even.

Wij denken hier graag in mee. Onze adviseurs kunnen opdrachtgevers voorzien van out of the box oplossingen, of alternatieven aandragen die kostenneutraal maar tóch duurzamer kunnen zijn. Dat hoeft niet altijd groots en grensverleggend te zijn. Wanneer bijvoorbeeld bij renovatie de kozijnen van het bestaande gebouw kunnen worden geoogst voor hergebruik, dan is dit winst. Of wanneer een bestaand gebouw door onze modelleurs wordt gedigitaliseerd, kunnen diverse aanpassingen vooraf in BIM worden getoetst op efficiëntie en energiekosten. En in de uitvoering bijvoorbeeld, hebben wij oplossingen voorhanden om de stikstofdepositie zo minimaal mogelijk te houden.


Bouwkunde als basis

En bouwkunde zelf is uiteraard de basis van alles; van ieder gebouw dat wordt ontworpen kunnen de bouwkundige details zo duurzaam mogelijk worden uitgewerkt. Dat komt de energievraag enorm ten goede. Door onze brede expertise kunnen wij, ook op het gebied van duurzaamheid, altijd heel flexibel meedenken. De winst zit soms al in kleine afwegingen en aanpassingen.

Onlangs zijn wij door de gemeente Rotterdam benaderd met het verzoek om mee te denken bij het opstellen van een leidraad voor de verduurzaming van bestaande woningen. Dit zien wij als een mooie kans om onze kennis en expertise in te zetten voor een duurzamere toekomst. Onze betrokkenheid in dit traject stelt ons in staat om bij te dragen aan praktische en duurzame richtlijnen die direct impact kunnen maken.

Onze adviseurs kunnen opdrachtgevers voorzien van out of the box oplossingen of alternatieven, die kostenneutraal maar tóch duurzamer kunnen zijn.

Kansen voor de bouw: duurzaamheid en digitalisering

De trends van 2025 bieden kansen, onder meer op het gebied van duurzaamheid en digitalisering. Maar ook uitdagingen, qua veerkracht en innovatie. Ik ben trots op onze sector: een plek waar creativiteit, techniek en maatschappelijk bewustzijn samenkomen. Voor Bureau Bouwkunde betekent dit blijvend investeren in kennis, samenwerking en duurzaamheid. 

Ik ben ook trots op ons team. We hebben een vaste kern van mensen die al jaren samenwerken en naadloos op elkaar zijn ingespeeld. Daarnaast hebben we ook een aantal nieuwe collega’s mogen verwelkomen met mooie aanvullende expertise. In 2025 gaan we verhuizen naar een nieuwe locatie, waar we wat ruimer in ons jasje zullen zitten en van waaruit we hopen verder te kunnen uitbreiden.

Ik kijk met dit team uit naar een nieuw jaar, waarin we opnieuw voor onze opdrachtgevers mooi werk kunnen leveren en kunnen bijdragen aan de ontwikkeling in onze bouwsector.”


renovatie restauratie monumenten


Bekijk hier een volledig overzicht van onze dienstverlening.
Wij hebben brede expertise in huis als bouwkundig adviesbureau. Onze diensten vallen binnen bouwmanagement, planuitwerking en plantoetsing.

Neem contact met ons op voor meer informatie! Wij staan u graag te woord.