Wij zijn benieuwd naar uw uitdagingen. Neem contact met ons op voor een informatief gesprek bij ons in Rotterdam.
BIM clashcontrole
BIM Clashcontrole is onderdeel van het effectief managen van het BIM model. Een BIM model maakt het mogelijk om digitale representaties van de fysieke en functionele kenmerken van een gebouw te creëren. Hierin zijn alle disciplines binnen het bouwproject vertegenwoordigd. Doordat in één digitaal model verschillende partijen samenwerken is voortdurende controle op de naadloze afstemming tussen de disciplines en elementen vereist.
BIM Clashcontrole door Bureau Bouwkunde
Onze BIM coördinator voert de clashcontroles in een project uit. Hij werkt samen met de overall BIM manager in het project. De controles hebben als doel het identificeren en oplossen van conflicten ofwel clashes tussen verschillende elementen in het model. Een clash treedt op wanneer twee of meer bouwcomponenten in conflict zijn, wat betekent dat ze op dezelfde locatie worden geplaatst of elkaar overlappen op een manier die niet mogelijk is in de fysieke wereld.
Voor het signaleren van clashes gebruiken wij software met clashdetectiefuncties. Deze software identificeert gebieden waar elementen elkaar overlappen, botsen of in strijd zijn met elkaar. Vervolgens analyseren wij de oorzaak van de clashes. De aard van de conflicten kan verschillen, de oplossing kan bijvoorbeeld bestaan uit het aanpassen van de routing van leidingen of kanalen, of het herzien van ontwerpkeuzes of bouwplanning.
Clashdetectie gebeurt in verschillende opvolgende fasen van het bouwproject. Het is een iteratief proces dat wordt herhaald, naarmate het model evolueert en meer details worden toegevoegd aan het BIM model.
BIM clashcontrole en modelvalidatie
De BIM coördinator is behalve met afstemming ook belast met modelvalidatie. Modelvalidatie omvat het proces van controleren en verifiëren van het BIM model, dus het voortdurend in de gaten houden van de nauwkeurigheid, consistentie en volledigheid. Onderdeel van modelvalidatie is het bewaken van de compliance met standaarden en specificaties van de opdrachtgever.
Een succesvol BIM model
Een BIM model zorgt ervoor dat op een overtuigende manier de toekomstige bouw van een project kan worden ervaren. Het maakt het vroegtijdig signaleren van ontwerpfouten mogelijk, die anders pas tijdens de uitvoering aan het licht zouden komen. Hiermee wordt de bouw efficiënter, wordt de bouwkwaliteit hoger en worden faalkosten voorkomen.
Samenwerken in BIM is echter alleen succesvol bij optimale afstemming tussen de partijen. De rol die binnen BIM projecten is weggelegd voor management, coördinatie, validatie en clashcontroles is daarom van vitaal belang. Naarmate BIM technologieën verder evolueren zal deze rol alleen maar belangrijker worden. Zo blijven kwaliteit en betrouwbaarheid van het BIM model geborgd.
Bureau Bouwkunde heeft ruime ervaring met planuitwerking in BIM. Lees hier meer over verschillende projecten waar wij aan hebben bijgedragen. Daarnaast ondersteunen wij het branche-breed ontwikkelen van tools om het werken met BIM te optimaliseren en te standaardiseren. Lees hier bijvoorbeeld meer over de ILS Configurator, waarmee op een uniforme manier stapsgewijs informatieleveringsspecificaties kunnen worden samengesteld.
Neem contact op voor meer informatie
Wilt u meer over weten over onze dienstverlening rondom planuitwerking in BIM? Neem contact op, wij vertellen er graag meer over.
Bureau Bouwkunde heeft als bouwkundig adviesbureau brede expertise in huis. Bekijk hier een volledig overzicht van onze diensten.