Wij zijn benieuwd naar uw uitdagingen. Neem contact met ons op voor een informatief gesprek bij ons in Rotterdam.
In deze blog gaan we in op de vraag ‘Wat is circulair bouwen of circulariteit nou precies’. Om te beginnen: circulair bouwen is een benadering in de bouwsector die gericht is op het minimaliseren van afval, het efficiënt omgaan met grondstoffen en het bevorderen van hergebruik gedurende de gehele levenscyclus van een gebouw. Het doel is om een duurzaam en circulair systeem te creëren waarin materialen en producten zo lang mogelijk worden gebruikt, hergebruikt en gerecycled, met zo min mogelijk verspilling.
Belangrijke aspecten van circulair bouwen omvatten:
Circulair bouwen draagt bij aan het verminderen van de negatieve impact van de bouwsector op het milieu en stimuleert een meer verantwoord gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Het omarmt een holistische benadering, waarin alle fasen van het bouwproces, inclusief ontwerp, constructie, gebruik en sloop, worden meegenomen in het streven naar een circulaire economie.
De inzet is dan ook het streven naar een bouwwereld die voldoet aan bovenstaande criteria. Volgens het Paris Proof Commitment zouden we naar een situatie toe moeten waarin de gebouwde omgeving 67% minder energie gebruikt dan nu.
Circulariteit toepassen in de bebouwde omgeving omvat diverse aspecten en kan in verschillende fasen van het ontwerp- en/of bouwproces worden geïntegreerd. De belangrijkste manieren waarop circulaire principes kunnen worden toegepast zijn:
Al met al zijn wij van mening dat iedereen in de keten vanuit zijn eigen discipline een belangrijke bijdrage kan leveren. Hierbij is een goede samenwerking essentieel, evenals het vermogen om voorbij de grenzen van je eigen vakgebied te kijken. Alleen op deze manier kunnen we tot de realisatie van een circulair gebouw komen.
Wij zijn benieuwd naar uw uitdagingen. Neem contact met ons op voor een informatief gesprek bij ons in Rotterdam.