Renovatie en restauratie monumenten

Renovatie en restauratie monumenten

11 september 2024

Komend weekend is het Open Monumentendag, zoals ieder jaar het tweede weekend van september. Een groot aantal monumenten is dan open voor publiek en gratis te bezoeken. Een mooie aanleiding voor ons om terug te blikken op een aantal projecten die renovatie en restauratie van monumenten betroffen.


Groote Museum Artis

Het Groote Museum is een Rijksmonument, gebouwd in 1855. Voor dit project hebben wij onder meer de bouwkundige uitwerking verzorgd in de UO fase. Het betrof een duurzame renovatie waarbij authentieke architectonische kenmerken en monumentale elementen gewaarborgd moesten blijven.


Groote Museum



Centraal Station Amsterdam

Het Centraal Station in Amsterdam is eind 19e eeuw gebouwd naar een ontwerp van P.J.H. Cuypers. Op verzoek van Anton Rail & Infra hebben wij kunnen ondersteunen bij de renovatie van onder meer de entreeportalen van de centrale hal. Wij hebben de bestaande bouw ingemeten, gedigitaliseerd en uitgewerkt in Revit.


Campus Woudestein

Campus Woudestein van de Erasmus Universiteit Rotterdam is een gemeentelijk monument. Het dateert uit de jaren ’60 en is een geheel van hoog- en laagbouw met een indrukwekkend betonnen voorkomen. In 2019 is als onderdeel van bredere renovaties het K.P. van der Mandeleplein onder handen genomen. Onze bijdrage bestond uit bouwkundige advisering, planuitwerking, technisch bestek, kostenmanagement en directievoering.


Renovatie Stadhuistoren

Ons team heeft de Gemeente Rotterdam, dienst Stadsontwikkeling, ondersteund in de voorbereiding van de renovatie van de stadhuistoren aan de Coolsingel. Het stadhuis is een van de weinige oude gebouwen in het centrum van de stad; het overleefde het bombardement van het stadshart van 1940. Wij hebben aan de renovatie bijgedragen door het verzorgen van de bouwkundige planuitwerking van de bestaande situatie en van het DO.


Het Tramhuis

Gemeentelijk monument Het Tramhuis staat pal in het centrum van Rotterdam. Het ondergaat momenteel grondige renovatie en restauratie, waarna het een nieuwe functie krijgt. Als organisatie met Rotterdamse roots zijn wij er trots op bij te kunnen dragen aan dit project, door bouwkundige advisering, planuitwerking in 3D en directievoering.


Veerhuis Schiemond

Het markante Veerhuis op de kop van Schiemond is meer dan honderd jaar geleden gebouwd. Lange tijd deed het dienst als vertrekpunt voor de arbeiders van de RDM die op het pontje stapten op weg naar hun werk op de Heijplaat. Na de renovatie zal het in oude glorie zijn hersteld en een culturele functie krijgen. Wij hebben onder meer de bouwkundige bestaande situatie in kaart gebracht en uitgewerkt in de fasen DO, TO en UO.


Realisatie Huis73

In middeleeuwse binnenstad van Den Bosch worden twee naast elkaar gelegen Rijksmonumenten ingrijpend verbouwd. Het te realiseren Huis73, gelegen aan de Hinthamerstraat 72 en 74, wordt een prachtige combinatie van bibliotheek en cultureel centrum. Voor dit project schreven wij het technisch bestek.


Neem contact op voor meer informatie!

Wij zijn trots op de bijdragen die wij hebben mogen leveren aan bovengenoemde projecten! Wilt u meer weten over deze of andere projecten, of over wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van renovatie en restauratie? Neemt u gerust contact met ons op!

Bekijk hier een compleet overzicht van onze dienstverlening.