BENG berekening

Voor nieuwbouwprojecten is een BENG berekening laten maken vereist bij de aanvraag van een omgevingsvergunning. Dit geldt zowel voor woningbouw als utiliteit.

Voor het laten maken van een BENG berekening kunt u bij ons terecht; onze gecertificeerde adviseurs zijn u graag van dienst. Uitgangspunt zijn de BENG normen die zijn opgenomen in het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (Bbl). In dit artikel gaan we in op wat BENG precies inhoudt en hoe de drie BENG-indicatoren werken.

BENG berekening

BENG staat voor Bijna Energieneutrale Gebouwen en bevat normen voor de energiebehoefte van gebouwen, het fossiel energieberuik en het aandeel van hernieuwbare energie

Wat is een BENG berekening en waarom is het belangijk

BENG staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen en richt zich op op het terugdringen van de CO2-uitstoot van nieuwe gebouwen op drie manieren:

  • Terugbrengen van de energiebehoefte van gebouwen
  • Beperken van het fossiel energiegebruik
  • Benutten van hernieuwbare energie

De driestappenmethode voor het berekenen van de BENG score – Trias Energetica –  is een verbetering ten opzichte van de EPC, de vorige methode voor het bepalen van de energieprestatie van een gebouw. Lees hier waarom dit zo is!

De BENG indicatoren

De drie indiciatoren voor de BENG berekening zijn als volgt:

  1. De maximale energiebehoefte in kWh per m² gebruiksoppervlak per jaar
  2. Het maximale primair fossiel energiegebruik, eveneens in kWh per m² gebruiksoppervlak per jaar
  3. Het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten

 Voor verschillende gebruiksfuncties zijn er verschillende BENG-normen van toepassing. De eisen zijn afgestemd op de specifieke energiebehoeften en kenmerken van verschillende soorten gebouwen. De hoogte van de eisen per gebruiksfunctie zijn terug te vinden in het Bbl.

BENG 1: Energiebehoefte

BENG 1 richt zich op de maximale energiebehoefte in kWh per m² gebruiksoppervlakte per jaar. Deze indicator kijkt naar de hoeveelheid energie die nodig is om een gebouw te verwarmen en te koelen . Belangrijke factoren hierbij zijn het ontwerp, isolatiewaarden, zontoetreding, oriëntatie en thermische massa van het gebouw .

BENG 2: Primair fossiel energiegebruik

BENG 2 betreft het maximale primair fossiel energiegebruik, ook uitgedrukt in kWh per m² gebruiksoppervlakte per jaar . Deze indicator omvat het energieverbruik voor verwarming, koeling, warm tapwater en ventilatie. Bij utiliteitsbouw komt daar nog het energieverbruik voor verlichting en bevochtiging bij .

BENG 3: Aandeel hernieuwbare energie

BENG 3 geeft het minimale aandeel hernieuwbare energie weer in procenten . Om aan de BENG 3-eis te voldoen, is het gebruik van zonne-energie, omgevingswarmte via een warmtepomp en externe warmte met een groot aandeel hernieuwbare energie van belang .

BENG berekening

BENG is een belangrijk instrument in de duurzaamheidsdoelstellingen van de bouw en sluit aan bij de Europese richtlijnen betreffende het fors beperken van CO2 uitstoot

De BENG berekening in de toekomst

BENG is een belangrijk instrument in de duurzaamheidsdoelstellingen van de bouw. De normen sluiten aan bij de Europese richtlijn Energieprestatie Gebouwen (EPBD IV) betreffende het fors beperken van CO2 uitstoot. Het is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de eerdere methode, de energieprestatiecoëfficient EPC.

De ontwikkelingen staan echter niet stil! De EPBD IV spreekt onder meer over een zero-emission building (ZEB) voor de gebouwde omgeving. Emissievrije gebouwen worden de nieuwe standaard en vervangen op termijn daarmee de BENG-eisen. Zo geldt vanaf 1 januari 2028 voor nieuwe overheidsgebouwen en vanaf 1 januari 2030 geldt voor alle andere nieuwe gebouwen dat zij geen emissies uit fossiele brandstoffen meer mogen uitstoten. In 2050 moeten alle bestaande gebouwen een ZEB zijn. Van BENG naar ZEB!

BENG berkening laten maken

Onze adviseurs maken de BENG berekening middels een BENG-checklist voor zowel woningbouw als utiliteit. Maar wij bieden meer dan alleen deze berekening. Wij adviseren al in een vroege fase onze opdrachtgevers en begeleiden op het gebied van de verplichte BENG normen. Al in een voeg stadium controleren wij het ontwerp op de verschillende BENG factoren zodat alle maatregelen die nodig zijn kunnen worden meegenomen.

Bij de oplevering wordt door onze adviseur een verplichte definitieve beoordeling gedaan ter controle of de BENG-berekening nog overeenkomt met het opgeleverde pand. Ter ondersteuning hiervan is het aan te raden om tijdens de bouw een aantal zaken goed te documenteren. Dit wordt gebundeld in een BENG-dossier. Uiteindelijk wordt er bij de oplevering op basis van de BENG een energielabel uitgegeven voor het pand.

BENG berekening

Neem contact met ons op voor meer informatie

Wilt u meer informatie over de ontwikkelingen rondom energieprestatieberekeningen? Of wilt u een BENG berekening laten maken? Onze gecertificeerde adviseurs beschikken over de juiste kennis en kunde. Neem gerust contact met ons op, wij informeren u graag.

Bekijk hier een volledig overzicht van onze diensten!